



NUTRIENT SMART PROCESSING AND TRADE (NSPT) PROJECT

Nutrient Adequacy Analysis Validation Workshop

JOIN US ONLINE

② Dakar, Senegal February 21, 2023

109:00-3:25

Introduction and Background

Micronutrient deficiencies are regarded as a major public health issue in Senegal despite limited data on their extent and distribution. Addressing deficiencies requires detailed analysis of nutrient gaps in terms of production, market availability, and consumption in order to assess the scale of the challenges and identify potential avenues to increase the availability of and access to nutrients. The Nutrient Smart Processing and Trade (NSPT) project, led by AKADEMIYA2063 in collaboration with Senegal's Conseil National de Développement de la Nutrition (CNDN), seeks to add to the evidence base on micronutrient deficiencies in Senegal and identify priority avenues and interventions for improving nutrition.

Under the first phase of NSPT, the project team has carried out preliminary analysis to assess the adequacy of household consumption of calories, protein, and 12 micronutrients across the country as well as the adequacy of domestic production of nutrients. The analysis identifies nutrients for which household consumption falls short of nutritional requirements, assesses the extent to which national production covers consumption needs, compares the adequacy of national nutrient production and consumption, identifies key crops and food items that contribute to nutrient production and consumption, and maps nutrient adequacy across Senegal's departments to examine geographic disparities. The analysis is expected to provide a starting point to inform the design of strategies to increase the supply of and access to nutrients in order to close gaps. Subsequent phases of the NSPT project will examine opportunities to boost the supply of nutrients through cross-border trade as well as increased domestic production of key crops.

AKADEMIYA2063 and CNDN are organizing a technical validation workshop to present the preliminary results to nutrition stakeholders in Senegal on Feb. 21, 2023. The workshop will provide an opportunity for nutrition experts in Senegal to learn about the NSPT project and its findings and to provide feedback on the approach, methodology, data, and results. The NSPT project team will use the comments provided in the workshop to improve and finalize the analysis prior to wider dissemination. Participants are expected to include technical experts in nutrition from research and academic institutions and government agencies. The workshop will include presentations from the project team on the NSPT project and on the nutrient adequacy results; feedback and discussion from participants; and working group sessions to discuss the analysis in detail and begin to identify implications of the research for Senegal's nutrition policies and programs.

Objectives

The overall objective of the validation workshop is to provide an opportunity for a technical discussion among nutrition experts on the results of the nutrient adequacy analysis which will permit the project team to refine the analysis. Specifically, the workshop will:

- Introduce nutrition experts in Senegal to the NSPT project and its approach and methodology,
- 2. Present preliminary results from the micronutrient adequacy analysis for discussion,
- 3. Collect comments and feedback from experts which will be used to improve and finalize the analysis, and
- 4. Provide an opportunity for participants to reflect on implications of the results for nutrition policies and programs.





Nutrient Adequacy Analysis Validation Workshop

	US ONLINE	Dakar, Senegal February 21, 2023	09:00-3:25
9:00–9:05	Opening [5 mins] • Chairperson (CNDN)	12:00–12:45	Working group sessions [45 mins Discussion topics:
9:05–9:15	Welcoming remarks [10 mins] •Dr. Ousmane Badiane, AKADEMIYA2063 •Ms. Aminata Ndoye, CNDN		 Group 1: Nutrient consumption adequacy analysis Groupe 2: Nutrient production adequacy analysis Groupe 3: Implications for Senegal's nutrition polic and programs
9:15–9:30	Introductions [15 mins] •All participants, Chairperson	12:45–2:00	•All participants Lunch [1 hour 15 mins]
9:30–9:50	Presentation on NSPT project objectives and approach [20 m • Dr. John Ulimwengu	i ns] 2:00–2:30	Report from working groups [10 minutes per group] • All participants, Chairperson
9:50–10:15	Presentation of nutrient consumption adequacy methodology and results [25 mins]	2:30–3:00	Discussion [30 mins] • All participants, Chairperson
0:15–10:40	 Ms. Léa Magne Domgho, AKADEMIYA2063 Presentation of nutrient production adequacy methodo 	3:00–3:15 ogy	Way forward [15 mins] • Dr. Ousmane Badiane, AKADEMIYA2063 • Ms. Aminata Ndoye, CNDN • Dr. John Ulimwengu
	and results [25 mins] • Ms. Julie Collins, AKADEMIYA2063	3:15–3:25	Closing [10 mins] • Ms. Aminata Ndoye, CNDN
):40–11:00	Coffee break [20 mins]		
1:00–11:15	Reaction from discussant [15 r • El Hadj Momar Thiam, CNDN	nins]	
1:15–12:00	Q&A and discussion [45 mins] • All participants, Chairperson		